A Docs szolgáltatásba költözött a Windows Server dokumentációja

A Microsoft a közelmúltban indította el a Docs weboldalt, ahol a termékeivel és technológiaival kapcsolatos dokumentációkat publikálja. Most felkerültek a Windows Server 2016-tal kapcsolatos információk is.

A Docs egy egységes szolgáltatás, amelynek feladata a Microsoft termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatos műszaki dokumentációk rendszerezett gyűjtése és megosztása az érdeklődőkkel. A cég egy ideje ezen a platformon publikálja a felhőszolgáltatásaival és fejlesztői technológiáival kapcsolatos műszaki információkat (pl. Azure, .NET, Visual Studio), most már azonban a saját infrastruktúrán (is) működő termékekkel kapcsolatos dokumentumok is erre a platfomra kerülnek.

Elérhetővé vált a Windows és a Windows Server 2016 részletes dokumentációja, utóbbit összesen kilenc nagy fejezetben lehet böngészni. Ezek a következők

 • Első lépések
 • Adminisztráció
 • Hibatűrő fürtözés
 • Azonosság- és hozzáférés
 • Hálózat
 • Távoli elérés
 • Biztonság
 • Adattárolás
 • Virtualizáció

A dokumentáció külön részt szentel a teljesítményhangolásnak is, ezt itt lehet olvasni. Az anyagokat nem csak online lehet bújni, hanem PDF-ben is letölthetők, illetve a hozzászólások, kommentek révén a közösségi visszajelzéseket is beépíti a Microsoft.

Jó olvasást és tanulást!

2 hozzászólás a(z) “A Docs szolgáltatásba költözött a Windows Server dokumentációja” bejegyzéshez

 1. soder szerint:

  Hát, kár érte.

  Mondjuk a technet meg ciki elavult volt már 10 évvel ezelőtt is (offline-kereshetetlen borzalom), de azt még legalább szakemberek és dedikált docu team tartotta karban. 2010- 2012 óta ott is látványos volt a minőségbeli leépülés. (azóta azt a részleget is lapátra tették? Mert az MSPRESS tavaly nyáron már bezárt, ciki h. a Cégnek nincs rá lóvéja). Ez a minőségbeli lejtmenet mondjuk alapvetően a termék-fókusz váltásra vezethető vissza (végletekig lebutított klód-interfészt a usereknek), és a docu team meg kénytelen volt követni amit a product team diktál, és adni lejjebb a színvonalból. Ha összehasonlítasz egy Win server 2000 reskit-et egy Server 2012 (technical, nem marketing!) technet doksival, ég és föld a szakmaiatlanságtartalma (nyilván az utóbbira értem), pedig a fícsörszet kb. a 10x lett 12 év alatt!

  Visszatérve az elejére, már techneten is lehetett kommentet fűzni a cikkhez, szóval ez nem nagy újdonság a trendi docs-on. Max senkit nem érdekelt a Cégtől és senki nem reagált ezekre a kommentekre. A 8-10 éves kijavítatlan, moderálatlan és átvezetetlen hsz-kat olvasva keserédes érzés fog el mindig..

  Itt a docs-on meg az a terv h. a Q&A után már kiszervezitek az endusernek azt a kevés dokumentálást amit még muszáj megosztani a userekkel? Jönnek kumar-ék meg guptá-ék, és a sok fogalmatlan fogja összedobni a server2016 maintenance guide-ot community-insiders módon?

  Pdf letöltésről meg csak annyit, h. ahány alfejezet van, annyi kis fájlt kell letöltögetni kézzel, egyetlen 1300 oldalas Pdf helyett. Hát sok szerencsét, csinálja akinek 3 anyja van! Akkor már inkább winhttpdownloader-el megyek enki az oldalnak, hamarabb végez. Ismét 1 hasznos fícsör, “igen persze van Pdf download, legyetek boldogok!”

  Sajna még mindig szakember kell(ene) ide (is), eddig sem (csak) a háttér-technológiával volt a baj, csak a Céged már megint nem érti ezt. Vagy érti, csak lesz@rja.

  Ps. kíváncsi vagyok kikerül-e a kommentem a cikk alá, mert amúgy kutya se jár ide olvasni, nem hogy kommentet írni venné bárki is a fáradtságot…

  • soder szerint:

   Ok a Pdf letöltést elsőre benéztem, nem a root szinten, hanem alá kell menni, és 9 db-ban végülis le lehet szedni az egészet, nem kell 600 db pdf.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.