Akcióban a Windows Server 2016 új képességei – II. rész

A Microsoft Cloud Platform csatornára folyamatosan kerülnek fel azok a demók, amelyek a Windows Server 2016 új képességeibe engednek bepillantást. Ebben a bejegyzésben folytatjuk a korábban elkezdett válogatást ezekből.

Just Enough Administration

A Windows Server 2016 új biztonsági képessége révén korlátozható az adminisztrátorok hozzáférése időben és funkcionalitásban is. Ha tudjuk, milyen adminisztrációs feladatot kell elvégezni egy adott rendszeren, lehetőség van arra, hogy az adminnak csak meghatározott ideig biztosítsunk hozzáférést és csak annak a feladatnak az elvégzésére. Így elkerülhető, hogy egy kiemelt jogosult felhasználó visszaéljen a helyzetével, illetve hogy egy adminisztrátori jogosultságot szerző támadó szabadon garázdálkodjon.

Storage Spaces Direct

A Windows Server 2016 Datacenter verziójában debütál a Storage Spaces Direct funkció, amely lehetővé teszi, hogy a szerverekhez csatlakoztatott lemezekből (HDD és SSD is támogatott) egy hibatűrő, “shared-nothing” megosztott tárolót építsünk, amely az összes szerverről hozzáférhető.

 Server Management Tools

Kiváltképp a “headless” Nano telepítéseknél fontos kérdés a menedzselhetőség, de Core és teljes telepítésű Windows Server operációs rendszerek esetén is kritikus a távoli felügyelet. A Mictodoft Azure szolgáltatásban elérhető Server Management Tools egy böngészőn keresztül teszi lehetővé a szerverek kezelését, akár a saját adatközpontban, akár a felhőben működnek – az alábbi videóban látható, hogyan.

Software Defined Networking Load Balancer

A Microsoft Azure-ben már régóta működő terheléselosztó megérkezett a Windows Server 2016-ba is, a nagy terhelésnek kitett helyi környezeteket üzemeltető felhasználók várható megelégedésére.

 További videók elérhetők a Microsoft Cloud Platform csatornán. A Windows Server 2016 legfrissebb, a végleges verzió összes képességét tartalmazó technikai előzetes bárki számára elérhető itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.