Alkalmazáskonzisztens mentés Linuxon is

Az Azure Backup egy ideje képes a fájlrendszer szintjén konzisztens mentést készíteni Linuxot futtató virtuális gépekről. Végre megjelent az alkalmazáskonzisztens mentés lehetősége is.

A Backup az egyik legnépszerűbb Azure-szolgáltatás, segítségével deduplikált, tömörített, a felhasználó által megadott kulccsal titkosított biztonsági mentés készíthető a Microsoft felhőjébe, amelyet akár 99 évig is meg lehet őrizni. Az Azure Backuppal menthetők fájlok, mappák, virtuális gépek, valamint “klasszikus” Microsoft szerverek (SQL Server, Exchange Server, Sharepoint). A közösség régóta kérte a Microsofttól az alkalmazáskonzisztens mentést Linux VM-ek esetén, végre megjelent ez a képesség is a szolgáltatásban.

Jó hír, hogy a megvalósítás független a futtatott disztribúciótól és az alkalmazástól! Arról van ugyanis szó, hogy a virtuális gépről történő snapshot elkészítésekor egyedi scriptek futtathatók, ezek segítségével átmenetileg leállíthatók vagy átirányíthatók az alkalmazáshoz tartozó I/O műveletek és a memória tartalma a lemezre írható, mielőtt elkészül a snapshot. Ugyanígy, egyedi scriptek segítségével a snaphot létrejötte után a scriptekkel visszaállítható a normális működés, így alkalmazáskonzisztens lesz a virtuális gépről készült mentés. Természetesen natív alkalmazás API-k is meghívhatók egy alkalmazásszintű backup vagy adatbázis log backup készítésére. A megközelítés alkalmazás- és disztribúciófüggetlen (természetesen csak olyan alkalmazással működik, amely rendelkezik API-val az I/O műveletek leállítására és újraindítására).

Jelenleg MySQL-hez, CacheDB-hez készült scriptek állnak rendelkezésre a githubon, illetve készül már az SAP HANA-hoz tartozó változat is, a közeljövőben pedig továbbiak várhatók a közösségtől – de természetesen bárki elkészítheti a saját scriptjeit az általa futtatott alkalmazásokhoz. Ezeket a scripteket a menteni kívánt VM-re kell másolni – további részletek a dokumentációban.

 

Egy hozzászólás a(z) “Alkalmazáskonzisztens mentés Linuxon is” bejegyzéshez

  1. fantasztikus ez az azure szerint:

    pfff 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.