Azure backup: gyors visszaállítás, még többet tud a Backup Server

Az Azure Backup régóta nyújt költséghatékony, titkosított, tömörített biztonsági mentést szolgáltatásként. Most még egyszerűbb lett a visszaállítás.

Még könnyebb a véletlenül törölt állományok, könyvtárak vagy a teljes virtuális gépek visszaállítása az Azure Backup szolgáltatásból. Az új kliens segítségével bármilyen további infrastruktúra bevonása nélkül lehet visszaállítani az adatokat – az (egyelőre preview állapotú, tehát előzetes) Instant Restore egy írható snapshotját biztosítja a mentésnek, amelyet meghajtóként becsatolhatunk és szabadon böngészhetjük a tartalmát, a kívánt adatokat (akár egyszerre több fájlt) pedig egyszerűen elérhetjük és tetszés szerinti helyre másolhatjuk. A módszer egyaránt érvényes a saját környezetből készült mentésekre és a felhőben futó VM-ekről készült backupokra.

A működés videón is megtekinthető az alábbiakban.

Fájlok visszaállítása helyi környezetben az Azure Backup Agent segítségével.

Fájlok visszaállítása Azure-ben (virtuális gépekre)

Az Instant visszaállítás jelenleg Windows virtuális gépeknél működik, de hamarosan Linux VM-ek esetében is használható lesz.

Az Azure Backup egy ideje nem csak a felhőbe, hanem a felhasználónál telepített saját szerverre is képes menteni, ennek az eszköze az ingyenesen letölthető Azure Backup Server, amely a System Center Data Protection Manager “kisöccse”, néhány funkcionális korlátozással (pl. szalagos mentés támogatásának hiánya). A Microsoft Azure Backup Server (MABS) most új képességekkel bővült:

  • Központi monitoring: az ügyfelek az Azure portálon keresztül központilag kezelhetik az összes mentéssel kapcsolatos információt (backup management szerverek, védett szerverek, mentett adatok, lemezhasználati statisztikák, mentések állapota, stb)
  • Biztonsági fejlesztések: az Azure Backupba a közelmúltban bekerült biztonsági újdonságok megjelentek a MABS-ban is. A mentések jelszóval védhetők, értesítések kérhetők a mentésekkel kapcsolatos eseményekről, a törölt mentések pedig 14 napig rendelkezésre állnak a törlés után is, a biztonság kedvéért. Ezekkel az újdonságokkal csökkenteni lehet a zsarolóvírusok kockázatát például.
  • VMware-támogatás: a Backup Server is képes már VMware-ről menteni.
  • Új adatközponti régiókban érhető el a szolgáltatás (pl. UK, Kanada, West US2)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.