Azure-ban is támogatott az Exchange Server

A múlt héten az Ignite konferencián a Microsoft bejelentette: az Azure infrastruktúrán az Exchange Server is támogatott. Az Azure oldaláról több fejlesztés és módosítás is történt, ami ezt lehetővé tette.

Az Exchange Server támogatását régóta kérték az ügyfelek, a Microsoft pedig erre reagálva biztosítja ezt a lehetőséget. Azonban fontos kiemelni ennek a bejelentésnek a margójára néhány gondolatot:

  • Csak akkor támogatott, ha az összes Exchange adatbázis és adatbázislog Azure premium storage-on van elhelyezve. Egyéb kialakításban nem támogatott a megoldás.
  • A legjobb felhőalapú Exchange-szolgáltatás az Office 365. Ha az Exchange szervereidet a felhőben futtatod, akkor használd helyette az Office 365-t. Jobb lesz a szolgáltatás minősége, kevesebb feladatod lesz és várhatóan olcsóbb is lesz, lásd előző pont. Ha nincs adatvédelmi aggályod az Azure szolgáltatásban való futtatás kapcsán, akkor az Office 365 kapcsán sem lesz.
  • Az Exchange szerver akkor boldog, ha gyors kapcsolaton éri el a DNS szervereid és a tartományvezérlőket. Az Exchange önmagában még kevés, megfelelő számú tartományvezérlőt is ki kell tenned.

Ahogy a második pontban írtam, a Microsoftnál úgy gondoljuk, hogy a legjobb felhőalapú Exchange az Office 365. Mégis akkor miért készítettük el ezt a szolgáltatást?

  • Ideiglenes szerver – kellene ideiglenesen egy Exchange a környezetedbe, de nincs hozzá hardver? Nyílvánvaló, hogy használjuk a Microsoft Azure szolgáltatást erre. Példa: hibrid együttélés kialakítása Office 365-el.
  • Teszt / fejlesztői környezet – szükség lenne egy ideiglenes környezetre teszteléshez, alkalmazások fejlesztéséhez? Nyílvánvaló, hogy használjuk a Microsoft Azure szolgáltatást erre. Példa: hotfix / service pack kipróbálása.
  • Disaster recovery szolgáltatás – az Exchange környezet helyben (on premise) fut, azonban a Microsoft Azure a Disaster Recovery adatközpont? Sebaj, az Exchange is használható a DR telephelyen. Példa: az elsődleges telephely tönkrement, aktiváljuk a Microsoft Azure-t.

Pontos leírások és útmutatások ehhez a kialakításhoz később lesznek elérhetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.