Azure Machine Learning: rajt!

Általánosan elérhető (generally available) szolgáltatássá vált az Azure Machine Learning — a hírt a Microsoft a kaliforniai San Joséban zajló Strata + Hadoop World konferencia alkalmával jelentette be.

A machine learning, vagyis gépi tanulás algoritmusok révén “tapasztalatból tudást hoz létre”. Célja a meglevő adatokra, példákra alapozva szabályszerűségek felismerése, majd a tanulási folyamat után később “új” adatokra és helyzetekre vonatkoztatva is helyes következtetések vonhatók le. A gépi tanulás számos területen alkalmazható, két tipikus informatikai példa a spamszűrő és a webkeresőmotor.

A Microsoft célja a gépi tanulás demokratizálása azáltal, hogy a technológiát felhőszolgáltatásként elérhetővé teszi mindenki számára — a használathoz nem szükségesek szoftverfejlesztői ismeretek sem. Az Azure Machine Learning révén a gépi tanulás többé nem azoknak a szervezeteknek a kiváltsága, amelyek megfelelő teljesítményű rendszereket tudnak vásárolni és üzemeltetni, valamint a területhez értő fejlesztőket megfizetni — a technológiát mostantól egy webböngészőn keresztül bárki használatba veheti, használatarányos díjfizetés mellett.

A szolgáltatás beépítve tartalmaz több száz ML könyvtárat, amelyekből drag-and-drop módszerrel, kódírás nélkül építhetők workflow-k, emellett saját Python és R nyelvű scriptek is futtathatók. Az Azure Machine Learning tartalmaz egy közösségi galériát is, ahol bele lehet tekinteni mások munkáiba, illetve az Azure Marketplace-en megtalálhatók gépi tanulás alkalmazáskomponensek (pl. ajánlómotor, szöveganalízis, anomáliafigyelés). A szolgáltatás számos elemet vett át a Microsoft már meglevő, gépi tanulást alkalmazó termékeiből, köztük az Xboxból és a Bingből.

Az Azure Machine Learninggel ismerkedők számára ajánljuk ezt az ingyenes, demókkal fűszerezett Microsoft Virtual Academy előadást, amely bevezet a gépi tanulás alapjaiba és az Azure Machine Learning használatát is bemutatja. További részletek a szolgáltatásról elérhetők az Azure Machine Learning fejlesztőcsapat blogbejegyzésében, valamint Scott Guthrie blogjában. Hamarosan pedig itt a Cloud Platform Blogon is részletesen foglalkozunk a gépi tanulással, valamint az Azure Machine Learninggel.

Az Azure szolgáltatásait, beleértve a Machine Learninget is, erre a linkre kattintva próbálhatjátok ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.