AzureCon: a legfontosabb bejelentések

Magyar idő szerint kedden este 6 órakor kezdődött az AzureCon, a Microsoft online sugárzott eseménye, ahol fejlesztői és üzemeltetői szempontból is terítékre került az Azure. A rendezvény alkalmat adott néhány nagy bejelentésre is, ezekből válogattunk.

Folyamatosan fejlődik a Microsoft Azure, mind fejlesztői, mind üzemeltetői szempontból rendszeresen érkeznek az újdonságok. Az AzureCon nagyszerű alkalom volt arra, hogy a Microsoft elindítson egy sor új képességet, ebben a blogbejegyzésben összeválogattuk a szerintünk legnagyobb horderejű bejelentéseket. Az újdonságokat a Cloud Platform Blog szerzői a közeljövőben mélyebben is bemutatják majd, addig álljon itt ez a rövid összefoglaló. Az AzureCon előadásait itt lehet újra megnézni.

A Docker és a Mesosphere projektekkel együttműködésben elkészült az Azure Container Service, amely lehetővé teszi konténerbe zárt alkalmazások futtatását, konfigurációját, felügyeletét és skálázását is a felhőben, mégpedig nyílt forrású technológiákra alapozva (Docker, Apache Mesos, Mesosphere Datacenter Operating System). A technológiáról bővebben ezen a linken lehet olvasni.

Általánosan elérhető (Generally Available) státuszba lépett az IoT Suite, amely minden szükséges komponenst tartalmaz egy IoT háttérinfrastruktúra felépítéséhez. A csomag része az Azure Machine Learning, a HDInsight,  illetve az Event Hubs, a valós idejű adatfeldolgozásra pedig a Stream Analytics áll rendelkezésre. A szenzorokból érkezett nagy mennyiségű információ későbbi  Power BI segítségével alakítható látványos jelentésekké.

A frissen bejelentett, egyelőre tesztfázisban levő Azure Security Centerben a felhasználók egységes felületen tekinthetik át a felhős infrastruktúrájuk és alkalmazásaik biztonsági állapotát. A Security Center  számos gyártó (pl. Barracuda, Cisco, Fortinet, F5, Trend Micro) biztonsági megoldásaival integrálható. A szolgáltatás a második félévben lesz elérhető minden Azure-ügyfél számára. A Security Centerről itt lehet többet megtudni.

Hamarosan érkezik az Azure Resource Health, amely az Azure szolgáltatásainak állapotát a felhasználó számára releváns módon jeleníti meg. Az Azure szolgáltatások “egészségi állapota” jelenleg egy olyan panelen tekinthető meg, ahol az összes szolgáltatás globálisan nyomon követhető. A Resource Health célja, hogy az információkat úgy tálalja, hogy a felhasználók azonnal lássák, az általuk igénybe vett szolgáltatásoknak milyen az állapota.

Mérnöki-tudományos alkalmazások számára egy egészen új virtuálisgép-családot indított el a Microsoft. Az N-sorozazú VM-ek jellemzője, hogy NVIDIA Tesla chipek segítségével gyorsítják a mérnöki-tudományos és grafikus alkalmazásokat. A VM-eken elérhető az RDMA (Remote Direct Memory Access) is Infiniband hálózaton át, vagyis alacsony késleltetésű, nagy sávszélességű kapcsolaton képesek egymással kommunikálni. Az N-sorozatú VM-ek néhány hónapon belül elérhetők lesznek.

Az Azure Pre-Purchase Plan árazási konstrukció keretében az ügyfelek akár 63 százalékos megtakarítást is elérhetnek, amennyiben egy évre előre kötnek le számítási kapacitást a felhőben. A Pre-Purchase Plan december 1-én indul el.

Általánosan elérhető (GA) státuszba kerültek a DV2 sorozatú virtuális gépek. Ezeknek a VM-eknek a jellemzője, hogy 2,4 GHz-es névleges órajelű Intel Xeon E5 v3 (Haswell) processzorokon futnak, a chipek órajele a Turbo Boostnak köszönhetően akár 3,2 GHz-ig is emelkedhet. A DV2 sorozatú gépeket a Microsoft kimondottan a nagy processzorteljesítményt igénylő vállalati feladatok futtatására ajánlja. A DV2 sorozatú gépek jelenleg a Central US, North Central US, West US és East US 2 régiókban érhetők el.

Jelentősen csökkent az A8, A9, A10 és A11 virtuális gépek ára. Az árcsökkentés mértéke elérheti a 60 százalékot is. Az október 1-től érvényes árakat ezen az oldalon lehet megtalálni.

Általánosan elérhető az AZure File Storage, egy SMB 3.0 protokollt használó fájlmegosztó szolgáltatás a felhőben. Az Azure Files a Microsoft szerint az Azure-felhasználók által egyik leggyakrabban hiányolt és kért képesség. A funkció a helyi IT felhőbe költöztetésének megkönnyítésére jött létre, most már az Azure-ön is alkalmazható a helyi telepítésekben széles körben használt SMB megosztás. A File Storage az Azure felügyeleti portálon keresztül is elérhető, vagyis webböngészőn keresztül is lehet állományokat fel- és letölteni. Bővebb információ itt olvasható.

Alkalmazásszintű mentés került az Azure Backupba. A szolgáltatás most már nem csak fájlokat, mappákat és az Azure IaaS szolgáltatásan futó VM-eket képes menteni, hanem SQL Server, Exchange Server és SharePoint alkalmazásokat, valamint Hyper-V-n futó virtuális gépeket is. Az Azure Backup továbbra is csak felhős mentést készít (a felhasználó kulcsával titkosítva, legfeljebb 99 éves megőrzési idővel), így azok a felhasználók, akik helyi mentést is szeretnének (lemezre és/vagy szalagra), integrálhatják System Center Data Protection Managerrel vagy más gyártó mentési megoldásával.

Három új Azure-régióban indult el szolgáltatás, ezek Indiában találhatók (Pune, Chennai, Mumbai). Ezzel a Microsoft az első a “hyper-scale” felhőszolgáltatók közül, amely helyi adatközponttal van jelen a világ második legnépesebb országában. Az Azure szolgáltatásai azonnal elérhetők az indiai régiókban, ezeket hamarosan követi az Office 365 és a Dynamics CRM.

Az újdonságokról hamarosan részletes anyagokat olvashattok itt a Cloud Platform Blogon!

3 hozzászólás a(z) “AzureCon: a legfontosabb bejelentések” bejegyzéshez

  1. István32 szerint:

    A bárhonnan elérhető SMB file storage nagyon kellett már.

    Ha még az ára is lemegy mondjuk blob szintre, akkor tökéletes lesz.

  2. […] Azure Backup képességeinek kiterjesztésével együtt érkezett meg még az ősszel a Microsoft Azure Backup Server (MABS), amely december  óta már […]

  3. […] Microsoft még az őszi AzureCon online eseményen jelenetette be a DV2 sorozatú virtuális gépeket az Azure infrastruktúraszolgáltatásban. Ezek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.