Bemutatkozik az Azure IoT Suite

A héten zajló atlantai Convergence konferencián a Microsoft bejelentette az Azure IoT Suite érkezését. Ez a szolgáltatáscsomag egyben tartalmazza azokat az Azure technológiákat, amelyek egy IoT háttérinfrastruktúra építéséhez szükségesek.

Az IoT, azaz az Internet of Things azoknak a megoldásoknak a gyűjtőneve, amelyek nagy mennyiségű szenzoradat gyűjtését, tárolását, feldolgozását valósítják meg annak érdekében, hogy ezekből az adatokból üzletileg hasznos információ szülessen. A Microsoft ezen a piacon két fontos megoldást kínál: egyfelől a Windows 10 kimondottan IoT-eszközökre szánt változatát, amelyről szintén a Convergence eseményen lebbent fel a fátyol, másfelől pedig olyan felhőszolgáltatásokat, amelyek gondoskodnak a szenzoroktól származó adatok gyűjtéséről, tárolásáról, rendszerezéséről és feldolgozásáról.

Az Azure jelenleg is kínál számos olyan szolgáltatást, amelyek egy IoT megoldás háttérinfrastruktúráját alkothatják: az Event Hubs másodpercenként több millió esemény befogadására képes, a Stream Analytics pedig hatalmas mennyiségű adat valós idejű feldolgozását teszi lehetővé. A szenzoradatok további elemzésére természetesen rendelkezésre áll az Azure Machine Learning, ahol gépi tanulási algoritmusok segítségével lehet üzletileg értékes információkká alakítani a szenzoroktól begyűjtött nagy mennyiségű adatot, vagy a HDInsight, amely leginkább strukturálatlan adatok feldolgozására alkalmas.

Az Azure IoT Suite tesztverziója (Preview) később érkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.