Bemutatkozik Microsoft Azure Information Protection

A Microsoft bejelentette az Azure Information Protection szolgáltatást, amelynek a közeljövőben megjelenik a nyilvános tesztverziója. Az Azure Rights Managementet a Secure Islands őszi megvásárlásával szerzett adatklasszifikációs technológia egészíti majd ki.

A Microsoft biztonsági stratégiája az eszközfelügyelet mellett erőteljesen alapoz az információvédelemre is, ennek egyik alapját pedig a jogosultságkezelés jelenti. A mobil és távoli munkavégzés terjedésével az érzékeny információkat is tartalmazó dokumentumok ma már nem tudnak a vállalati hálózaton belül maradni, ezért kulcsfontosságú annak biztosítása, hogy az adott információkhoz csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók férjenek hozzá, legyen ez az információ akárhol – bármilyen hálózaton, bármilyen eszközön.

A jogosultságvédelmi megoldások akkor működnek igazán hatékonyan, ha az adatokat megfelelően klasszifikáljuk. Ezt a folyamatot automatizált eszközökkel segíti a Secure Islands technlógiája, ami által az Azure Information Protection az alábbi képességeket fogja kínálni:

  • Az adatok címkézése és klasszifikációja keletkezéskor vagy módosításkor – kényelmes klasszifikáció automatikusan, előre definiált szabályok alapján, vagy kézzel, automatizált ajánlások alapján. A klasszifikált adatokra vonatkozó információvédelmi előírások így egyből életbe léptethetők.
  • Perzisztens védelem, amely az adattal együtt utazik. Az adatok folyamatosan védve vannak, bármilyen hálózaton, bármilyen eszközön, bármilyen felhasználóval megosztva.
  • Biztonságos megosztás munkatársakkal, ügyfelekkel és partnerekkel. A dokumentumok tulajdonosai határozhatják meg, ki férhet hozzá az adatokhoz és milyen műveleteket hajthat végre rajtuk (pl. a címzettek megtekinthetik és szerkeszthetik a dokumentumokat, de nem továbbíthatják vagy nyomtathatják ki). A dokumentumok tulajdonosai folyamatosan nyomon követhetik azt is, mi történik az adatokkal (pl. ki nyitotta meg) és alkalmasint vissza is vonhatják az egyes jogosultságokat.
  • Egyszerű használat. Az adatklasszifikációs és védelmi kontrollok beépülnek az Office-ba és a többi elterjedt alkalmazásba, így egyetlen kattintással lehet a biztonsági irányelveket érvényesíteni rájuk. A szoftverekbe épített értesítések biztonsági ajánlásokat tesznek, segítve a felhasználókat.
  • Helyben vagy felhőben tárolt adatokra is alkalmazható védelem, rugalmasság a titkosítási kulcsok kezelésében (használható saját kulcs is).

A szolgáltatásról további információ a Microsoft Azure Information Protection weboldalon található, az előzetesre regisztrálni pedig ezen a linken lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.