Build 2017: újdonságok

Az Egyesült Államokban a héten zajlik a Microsoft Build konferencia, ahol számos újdonságot mutatott be a cég. Ezekből szemezgettünk most, a teljesség igénye nélkül.

Alacsony prioritású virtuális gépek

Új árazási módszer jelenik meg az Azure virtuális gépeknél. A modell lényege, hogy a Microsoft a rendelkezésre álló kihasználatlan számítási kapacitást jelentős árengedménnyel adja el az ügyfeleknek, akik így akár 80 százalékkal is alacsonyabb áron vehetnek igénybe számítási erőforrást. Az ilyen módon bérelt virtuális gépeknek azonban az a jellemzője, hogy a szolgáltató bármikor “elveheti” a futtatásukhoz szükséges kapacitást, hogy a garantált rendelkezésre állású VM-ek számára biztosítja. Az alacsony prioritású VM-ekről bővebben itt lehet olvasni. Az árazási modell kezdetben az Azure Batch szolgáltatásban lesz elérhető, amely egy menedzselt szolgáltatás mérnöki-tudományos számítások elvégzésére (pl. tudományos számítások, tömeges kép- és videofeldolgozás. Az Azure Batch lekezeli az alacsony prioritású VM-ek kiesését és automatikusan gondoskodik a feladat elosztásáról és ütemezéséről.

Új, N-sorozatú virtuális gépek

Új, GPU-gyorsított virtuális gépek is érkeztek a Microsoft infrastruktúraszolgálatásába. Az ND családba tartozó VM-eket NVIDIA Tesla P40 grafikus chipek gyorsítják, ezeket a Microsoft gépi tanulással kapcsolatos algoritmusok és alkalmazások futtatására ajánlja elsősorban. Emellett kibővült az NC-sorozatú virtuális gépek köre is, az NC v2 sorozatú VM-ekben NVIDIA Tesla P100 chipek dolgoznak, hogy a mérnöki-tudományos számítások minél gyorsabban fussanak. Az új VM-ek a nyáron lesznek elérhetők, elsőként előzetes (preview) verzióban. Jelentkezni az előzetesre itt lehet.

MySQL és PostgreSQL, menedzselt szolgáltatásként

A Microsoft által menedzselt szolgáltatásként nyújtott adatbázisok száma kiegészül a MySQL és PostgreSQL technológiával. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók úgy tudnak igénybe venni nyílt forrású adatbázisokat, hogy nem kell foglalkozniuk a sem az adatbázis, illetve az alatta levő technológiai rétegek kezelésével, a rendelkezésre állás, teljesítményskálázás, mentés, stb. biztosítása a szolgáltató feladata. Eddig SQL Servert lehetett ilyen módon használni, most a MySQL és PostgreSQL is bekerült a kínálatba, az ügyfelek kérésének megfelelően. Az egyelőre nyilvános előzetesként elérhető szolgáltatásban a MySQL 5.6 és 5.7 kiadása, valamint a PostgreSQL 9.5 és 9.6 verziója használható, már most 11 adatközponti régióban világszerte. További részletek ebben a blogbejegyzésben találhatók.

Titkosított Azure File Storage

Az Azure File Storage egy elosztott, menedzselt szolgáltatás fájlok tárolásáa és megosztására – segítségével az ügyfelek könnyen igénybe vehetnek felhőben egy fájltároló- és megosztó szolgáltatást, saját hardverek vásárlása nélkül, használatarányos díjfizetés mellett. A Builden elhangzottak szerint az Azure File Storage már natív adattitkosítást is kínál, vagyis az állományok titkosítva (256 bit EAS) tárolódnak. A titkosítás transzparens, a felhasználók számára semmilyen módosítást nem igényel a hozzáférésekben vagy az alkalmazásokban. A funkciónak nincs felára és minden tárolófiókon aktiválható, függetlenül arról, hogy LRS vagy GRS (lokálisan vagy globálisan redundáns) fiókról van szó. Bővebben a dokumentációban.

Azure Cloud Shell

A Microsoft tudja, hogy számos adminisztrátor gondolkodásához a parancssor sokkal közelebb áll mint a grafikus interfész. Ennek megfelelően a kettőt most ötvözi, a parancssor bekerült az Azure Portálra, a menü jobb felső sarkában található gombbal aktiválható egy parancssoros ablak, ahol az adminok dolgozhatnak. A szolgáltatához tartozik egy perzisztens tároló is, ahol a kedvenc scriptek vagy a gyakran használt állományok helyezhetők el. Egyelőre Bash érhető el a Cloud Shellben, de a bejelentés alapján folyamatosan érkezik további parancssoros eszközök és nyelvek támogatása is. A Cloud Shell előnye, hogy bárhonnan elérhető, nem szükséges hozzá semmilyen, helyben telepített kliens vagy komponens (egy böngészőn kívül). Érkezett ezzel együtt az Azure felügyeletére okostelefonos alkalmazás is – egyelőre iOS és Android platformra, de hamarosan érkezik az UWP app is.

Insider program a Windows Serverhez is

A Windows 10-hez hasonlóan a Microsoft a Windows Server 2016-nak is elindítja az Insider programját, amelynek keretében a vállalakozó szellemű ügyfelek hamar kipróbálhatnak új képességeket az operációs rendszerben, még azelőtt, hogy azokat a gyártó széles körben elkezdené teríteni. Az első Windows Server 2016 Insider kiadást a nyáron teszi közzé a Microsoft, a programba jelentkezni itt lehet.

A Build 2017 konferencián bejelentett újdonságokat itt lehet egy helyen megtalálni. A konferencia előadásait itt lehet utólag megnézni.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.