Decembertől jönnek a GPU-gyorsított Azure VM-ek; kényelmesebb a felhős mentés

Az augusztusban indított tesztidőszakot követően december 1-jén kereskedelmi szolgáltatássá válnak az NVIDIA GPU-val gyorsított virtuális gépek az Azure infrastruktúráján. Az N-sorozatú gépeket kifejezetten mérnöki-tudományos feladatokra, valamint grafikus, vizualizációs workloadok alá ajánlja a Microsoft.

GPU-gyorsítás mérnöki-tudományos feladatokra

Ahogy korábbi bejegyzésünkben már írtuk, a mérnöki-tudományos (HPC) alkalmazások futtatására optimalizált, NC jelzésű VM-ek NVIDIA Tesla K80 processzorral rendelkeznek az Intel Xeon E5-2690 v3 chipek mellett. Az NC-sorozatú gépek kiviteltől függően 6, 12 vagy 24 processzormaggal, 1, 2 vagy 4 K80 gyorsítóval rendelkeznek, az operatív memóriájuk 56, 112 vagy 224 gigabájt. A háttértár a legnagyobb teljesítmény érdekében SSD, a csúcsváltozat esetén 1,44 TB kapacitással.

Az N-sorozatú VM-ek másik családja az NV jelzést viseli, ahol a V a vizualizációra utal. Ezeket a VM-eket kimondottan a nagy grafikus teljesítményt igénylő feladatokra ajánlja a Microsoft, amilyen a kép- vagy videófeldolgozás, illetve a professzionális tervezés vagy adatvizualizáció. Az NV jelű virtuális gépekben szintén Xeon E5-2690 v3 sorozatú processzorok dolgoznak, a memória- és háttértár-kapacitások azonosak az NC-gépekkel, azonban ezeket a VM-eket NVIDIA M60 grafikus egységek gyorsítják. Az N-sorozatú virtuális gépek elérhetőségéről és árától itt található részletes információ.

G-sorozatú virtuális gépek Cloud Services alá is

Egy tegnapi bejelentés alapján az Azure Cloud Services alá is megérkeztek a legnagyobb kapacitású, G-sorozatú (korábbi kódnevükön Godzilla) virtuális gépek. Ezeket a VM-eket a legnagyobb számítási- és IO-kapacitást igénylő feladatok alá ajánlja a Microsoft, mint amilyenek a nagy adatbázisok vagy a vállalatirányítási alkalmazások futtatása.  Bővebb infóért ezt a weboldalt érdemes felkeresni.

Még egyszerűbb a virtuális gépek mentése

Az Azure Backup régóta képes helyi szerverekről vagy kliensekről adatokat menteni titkosítva, tömörítve – a helyben telepíthető Azure Backup Server pedig nem csak fájlokat és mappákat, hanem Microsoft alkalmazásokat is képes menteni (Exchange Server, SQL Server, … ). A szolgáltatást a Microsoft jó ideje kibővítette a felhőben futó virtuális gépek mentésével: már a hagyományos, illetve Resource Managerrel létrehozott VM-eket is biztonságba tudja helyezni az Azure Backup, függetlenül attól, hogy standard vagy prémium tárolót használnak-e. A felhőben futó VM-ek mentése most még kényelmesebbé vált azáltal, hogy a biztonsági mentést a Microsoft beépítette a virtuális gépek felügyeleti paneljébe (management blade). A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az Azure-ban futó VM-eket két kattintással lehet menteni, akár automatikusan, akár “kézzel”, illetve visszaállítani.

Az Azure Backup néhány hasznos biztonsági képességgel is bővült. A mentett adatokhoz történő hozzáférést PIN kóddal lehet korlátozni, a törölt mentések pedig 14 napra “lomtárba” kerülnek, így ha valaki mégis úgy dönt, szeretne egy törölt mentést megtartani, lehetősége van azt elérni egy ideig. A mentések állapotáról email értesítést kérhetnek a felhasználók, így azonnal tudomást szereznek a mentéssel kapcsolatos eseményekről. A Backup ilyen jellegű fejlesztéseit a felhasználói visszajelzések hatására építette be a termékbe a Microsoft – akinek vannak javaslatai a szolgáltatás továbbfejlesztésére, itt továbbíthatja az ötleteit a fejlesztőcsapatnak. Bővebben ezekről az újdonságokról itt lehet angolul olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.