Egy disztribútor útja a felhőbe

Magyarország egyik meghatározó informatikai disztribútora, a Kvazar-Micro a helyben működtetett szervereinek jelentős részét felhőszolgáltatásokra cseréli, hogy időt és pénzt takarítson meg.

Az első lépést a felhő felé a vállalat a weboldalának költöztetésével tette meg. A Kvazar-Micro korábban egyedi fejlesztésű weboldalt használt, amely egy hosztingszolgáltatónál működött, de a az elavult oldal modern alapokra helyezésekor adta magát, hogy az Azure-ben működtessék tovább. Varga Tamás, a Kvazar-Micro szerverüzletágának vezetője és a vállalati infrastruktúra üzemeltetője szerint a kialakított konstrukció némileg olcsóbb annál, amennyit a hosztingszolgáltatónak fizetett korábban a cég a weboldal üzemeltetéséért.

A Kvazar-Micro jelenleg két fizikai szerveren tucatnál is több virtuális gépet üzemeltet, ezek javát azonban felhőszolgáltatásokkal váltja ki. Az Exchange Server helyett például Office 365-öt vezet be a cég, a helyi címtárral történő integrációt pedig Azure Active Directory segítségével biztosítja. Így az alkalmazottak ugyanazzal a felhasználói névvel és azonosítóval érik el a helyben futtatott alkalmazásokat és a felhős appokat is. A dokumentumok jogosultságkezelését Azure Rights Management Services fogja biztosítani a helyben telepített verzió helyett. A 25 alkalmazottat foglalkoztató vállalatnál emellett a PC-k és okostelefonok távoli felügyeletére a Microsoft Intune használata van tervbe véve.

Tamás elmondása szerint a helyben működtetett szerverek számának a csökkentése és a felhőbe költöztetése nagy könnyebbséget jelent a számára, mivel kevesebb üzemeltetési kihívással kell majd foglalkoznia és több időt tud tölteni az értékesítési feladataival, amelyek a vállalat számára közvetlen árbevételt és profitot termelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.