Évi két nagy frissítést kap a Windows Server

A Microsoft az asztali Windowshoz és az Office-hoz hasonlóan évente két nagyobb funkcionális frissítést ad ki a Windows Serverhez is. Természetesen lehet a lassabb kiadási cikluson is maradni.

Egy pénteki blogbejegyzés szerint a Microsoft a Windows Servernél is bevezeti az évi két funkcionális frissítést, vagyis az operációs rendszer tavasszal és ősszel új képességekkel bővül. A cég elsősorban a “felhős ütemben” mozgó ügyfeleket célozza ezzel a konstrukcióval, vagyis azokat a szervezeteket, amelyek rendkívül gyors szoftverkiadási modellciklusokkal dolgoznak, vagy azokat a hosztingszolgáltatókat, amelyek azonnal szeretnének a Hyper-V legújabb fejlesztéseiből profitálni. Az új, ún. “Semi-annual Channel” kiadási csatornán évente két nagyobb, új képességeket tartalmazó frissítés érkezik a Windows Serverhez, amelyeket a Microsoft a megjelenést követő 18 hónapig támogat.

A SaC kiadáson levő verziókat megjelenésük évével és hónapjával azonosítja a Microsoft, vagyis egy 2017 szeptemberében kiadott változatot 1709 “verziószámmal” illet majd a cég. A jelenlegi ütemterv alapján 2017 őszén, szeptemberben érkezik majd az első ilyen kiadás, amelyet 2018 tavaszán, márciusban követ majd egy újabb, és így tovább. Fontos információ, hogy a Semi-annual Channel kiadási ciklust csak azok az ügyfelek érhetik el, amelyek a Windows Server licenceik mellett Software Assurance (Frissítési Garancia) szerződéssel is rendelkeznek.

A Semi-annual Channelen megjelenő képességek többségét a vállalat a “hosszanfriss” Long-term Servicing Channel változatban is elérhetővé teszi. A Long-term Servicing Channel gyakorlatilag a ma ismert és elterjedt kiadási ütemtervnek (“Long-term Servicing Branch”) feleltethető meg, ahol 2-3 évente érkezik egy nagyobb Windows Server kiadás. Ehhez az ügyfelek 5 év mainstream és további 5 év kiterjesztett támogatást vehetnek igénybe, amelyet további 6 évvel toldhatnak meg a Premium Assurance konstrukción keresztül, vagyis egy ilyen kiadáshoz legfeljebb 16 év támogatás kapható. Az LtSC verzió biztonsági és egyéb frissítéseket kap, azonban új képességek nem érkeznek ezen a kiadási csatornán.

Ezzel párhuzamosan azt is közölte a Microsoft, indul a Windows Insider program a szerver operációs rendszerhez is. Hasonlóan az asztali Windowshoz, a Windows Serverből is elérhetővé teszi a korai tesztverziókat a vállalat, hogy az ügyfelek még a megjelenés előtt szerezhessenek tapasztalatokat és a visszajelzéseiket el tudják juttatni a fejlesztőkhöz. A programhoz itt lehet csatlakozni.

A Windows Serverhez hasonlóan a System Center is gyorsabb kiadási ciklusra áll átt, ennek részleteiről itt lehet olvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.