Exchange Server 2016, távolról rápillantva

Fura átváltozásokkal találkozhat, aki nagyobb időtávlatban figyeli az Exchange Server átalakulásait. Számomra olyan, mint egy videóeffekt, amikor apró kockákra robban egy kép, aztán a kockák lepotyognak és egy teljesen más kép áll össze belőlük.

Eredetileg az Exchange egy monolit alkalmazás volt, aztán kezdett szétesni szerepkörökre, csúcspont a 2007/2010, majd ezek a szerepkörök elkezdtek összeolvadni. És hoppá, itt van az Exchange 2016 architektúra: az utolsó szabadharcos, a CAS szerepkör is eltűnt a palettáról. Beleolvadt a Mailbox szerepkörbe. Kaptunk egy újabb monolit rendszert… csak éppen a tartalma már egészen más.

xch2016

Ne mondd azt, hogy nagyon meglepődtél. Már a 2013-as CAS sem volt az igazi, gyakorlatilag csak egy nagyon vékony webproxy volt a Mailbox szerver előtt. Az általunk megszokott CAS funkcionalitás jelentős részét a Mailbox szerverben lévő vastag CAS végezte. 2016-ban ez a vékony proxy fog eltűnni, a Mailbox szerepkörbe épített CAS funkcionalitás pedig nem lesz névvel megkülönböztetve. MBX, és kész.

Na jó, Edge szerver még lesz külön.

Oké, akkor nézzük meg, mit is jelent ez a változás. Nyilván az elérési protokollok kezelését fogja a leginkább érinteni. Az a pici proxy eddig elintézte, hogy a kliens kérése már a megfelelő Mailbox szerver CAS funkciójához navigáljon. 2016 után proxy nincs, így a Mailbox szerver CAS szolgáltatása (nicsak, service formában fennmarad a neve) fogja ezután intézni a továbbirányítást. Azaz a vékony proxy CAS funkcionalitása gyakorlatilag beleépül a Mailbox szerver vastag CAS funkcionalitásába. Vegyük észre, hogy manapság is hasonló eredményt kaphatunk, ha egy szerverre telepítjük az MBX és CAS funkciókat, csak éppen a 2013-ban azért még gépen belül elkülönül egymástól a két (vékony/vastag) CAS funkció. Értelemszerűen az Exchange szerverek előtti loadbalancer konfigurálását ez a változás nem igazán érinti, olyannyira nem, hogy simán be lehet tenni mögé vegyesen 2013, illetve 2016 szervereket is.

Ha az architektúrát nézzük, ez a leginkább szembeötlő változás. De vannak még mások is, nyilván. A továbbiakban ezekből szemezgetek.

DAG. Két nagyobb változást emelnék ki, egyrészt megszűnik a DAG IP cím (eddig se nagyon használtuk), illetve az adatbázis failover 33%-kal gyorsabb lett. (Higgyük el.) Ide tartozik még a search adatbázisokkal történő variálás is, a 2016-ban a search adatbázisok nem logreplikáción keresztül frissülnek az adatbázis aktív példányáról, hanem minden szerveren helyben készülnek, a passzív adatbázisokról. Ez 40%-kal csökkenti a replikációs sávszélességigényt. (Igen, ezt is tessék elhinni.)

Programozási felület. Habár még ismerek olyan céget, ahol a mai napig event szkripteket (Exchange 4.0 technológia) használnak, de 2016-ban már az EWS megmaradásáért kellett szurkolnunk. Ugyanis bekerült az on-premise Exchange-be az úgynevezett REST API, mely az Office365 mögött dübörög. Szerencsére marad az EWS is, de az MS a jövőbeli és platformcentrikus fejlesztés miatt már inkább a REST-et ajánlja.

OWAS, azaz Outlook Web App Server. Aki esetleg nem ismerné, ez egy külön telepítendő alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy OWA-ból (és egyéb webes hozzáférésekből) ne csak megnézhessünk, hanem szerkeszthessünk is Office-dokumentumokat. A 2016-os verzióban annyi változás lesz, hogy ezt az alkalmazást már telephelyenként más névtér mögé kell telepítenünk.

Logikusan az Exchange 2016 már a 2013-ban is bekapcsolható MAPI over HTTPS protokoll használata felé mozdul el, azaz alaptelepítésben ez az elérés be lesz kapcsolva. Ezzel párhuzamosan ki lesz nyírva a MAPI/CDO. Tudom, a 2103-ban is ezt mondták, de aztán még megmentették az erre épülő alkalmazásokat (Blackberry, Symantec Enterprise Vault, stb.). A 2016-ban az a mondás, hogy álljatok át fiúk vagy az EWS-re, vagy a REST-re.

Nagyjából ennyi. Ez egy nagyon gyors áttekintés volt, akit jobban érdekelnek a mélységek, olvassa át Ross Smith írását az Exchange blogon.

Egy hozzászólás a(z) “Exchange Server 2016, távolról rápillantva” bejegyzéshez

  1. Asteriksz szerint:

    Végre visszatért a szakmai JoeP is 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.