Itt a Windows Server Technical Preview 4!

November 19-én megjelent a Windows Server 2016 negyedik előzetese (Technology Preview 4, TP4). Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk a főbb újdonságokat, mielőtt az egyes képességeket részletesebben bemutatnánk.

A Windows Server 2016 egyik fontos újdonsága lesz a konténeres virtualizáció. A Technical Preview 3-ban már tesztelhető volt a Windows Server Containers, a Technical Preview 4-ben pedig már megjelent a Hyper-V Containers technológia is. A Hyper-V konténerek saját kernellel rendelkeznek, amely kimondottan a konténerbe zárt alkalmazások futtatására optimalizált, így nem olyan erőforrás-takarékosak mint a Windows Server konténerek, de jóval kevesebb memóriát és háttértárat fogyasztanak, mintha egy teljes virtualizált operációs rendszer futna az alkalmazás alatt. Ezt a megoldást a Microsoft olyan környezetekbe szánja, ahol az egyes konténerek nem azonos “trust zone”-ban vannak, tipikusan ilyenek a multi-tenant, több-bérlős környezetek. Fontos tudni, hogy a Hyper-V Containers ugyanolyan konténerformátummal működik mint a Windows Server Containers, nem igényli az alkalmazások vagy a konténerek módosítását, és ugyanúgy kezelhető Docker eszközökből.

A Technical Preview 3-at tesztelő felhasználóktól befutó visszajelzések alapján a Windows Server Containers is fejlődött, többek között alkalmazáskompatibilitás terén, bekerült például az ASP.Net 3.5 és 4.6 támogatás. A Microsoft a konténeres környezetekbe a Nano Server telepítést ajánlja, ez egy rendkívül hely- és energiatakatrékos Windows Server kimondottan hyper-scale, felhős környezetek, illetve konténeres megoldások számára. Megérkezett a megosztott mappák (Dockerben kötetek) kezelése is, bővebben a konténerekkel kapcsolatos újdonságokról a Windows Server Containers oldalon érdemes tájékozódni.

A Nano Server a Technical Preview 4 verzióban már DNS Server és IIS Server szerepköröket is felvehet, emellett támogatott az MPIO, VMM, SCOM, DSC push mode, DCB, Windows Server Installer, valamint a WMI provider a Windows Update-hez. A Recovery konzolon már lehetőség van hálózati konfiguráció szerkesztésére és javítására is. Nano Server lemezképek már PowerShellből is létrehozhatók.

A Windows Server 2016 Hyper-V komponense kezelni fog “nested” virtulizációt, vagyis egy virtuális gép is alkalmas más virtuális gépek futtatására. A TP4-ben tesztelhető ez a képesség, ehhez elvárás legalább 4 GB memória a további VM-eket futtató virtuális gép számára, valamint hardveres virtualizációs gyorsítással rendelkező processzor (jelenleg csak Intel VT-x támogatott, vagyis a nested virtualizációs kizárólag Intel processzorokon működik egyelőre a TP4-ben).

A Technical Preview 4 újdonságairól bővebben ebben a blogbejegyzésben lehet tájékozódni. A képességeket a Cloud Platform blogon részletesen kivesézzük majd. Addig is további olvasnivaló:

Announcing the release of Hyper-V Containers in Windows Server 2016 Technical Preview 4

Make innovation easier with Windows Server 2016 and System Center 2016 Technical Preview 4

Designing Windows Server in the cloud-first world

Protecting your datacenter and cloud: November update

Containers: Docker, Windows and Trends

Data Deduplication in Windows Server Technical Preview 4

Aki az olvasás mellett ki is próbálná a Windows Server 2016 TP4 képességeit, innen tudja letölteni a szoftvert, illetve hamarosan megtalálható lesz a lemezkép a Microsoft Azure szolgáltatásban is. A Windows Serverrel együtt megérkezett a System Center 2016 Technical Preview 4 is, amit itt értek el.

Egy hozzászólás a(z) “Itt a Windows Server Technical Preview 4!” bejegyzéshez

  1. […] november közepéről elhalasztott meetup témáit a Windows Server 2016 Technical Preview 4 megjelenése miatt aktualizáltuk, a december 9-én esedékes összejövetelnek a következő generációs […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.