Konténerezett környezetek felügyelete Azure Log Analytics segítségével

Általánosan elérhető (generally available) állapotba lépett az Azure Log Analytics konténerezett környezeteket felügyelő szolgáltatása. A GA státusszal együtt új képességek is érkeztek.

Egyre terjednek a konténerezett környezetek, amelyek egyszerűbbé teszik az alkalmazások fejlesztés-tesztelés-kihelyezés ciklusának kezelését, valamint skálázását. Az iparágban általánosan elterjedt Docker konténerek egyre több helyen bukkannak fel, a Windows Server 2016 mellett természetesen az Azure is képes ezek futtatására. A hatékony használathoz természetesen szükség van fejlett felügyeleti eszközökre is, ilyet biztosít a Log Analytics szolgáltatás új komponense, a Container Monitoring, amely immár mindenki számára hozzáférhető kereskedelmi megoldássá érett.

A Container Monitoring segítségével az üzemeltetők egy helyen követhetik a konténerbe zárt alkalmazások, illetve az azokat kiszolgáló hoszt gépek állapotát. A naplóbejegyzések gyűjtése, elemzése és rendszerezett megjelenítése révén az adminok folyamatosan látják a hosztok adatait, illetve a konténerekkel kapcsolatos információkat (az adott konténer fut-e, hol fut, milyen image-et futtat). Természetesen megtekinthető a konténereken végzett összes korábbi művelet “audit trail” jelleggel.

A megoldás emellett képes arra, hogy a hibakeresést és -elhárítást is támogassa, az adminoknak nem szükséges minden Docker hoszta egyenként belépni az információk megtekintéséhez, emellett a Container Monitoring segítségével kiszúrharók azok a konténerek, amelyek valamilyen szempontból szélsőségesen viselkednek és ezáltal más konténerek futását zavarhatják, például a számítási erőforrások, a memóriakapacitás vagy a hálózati sávszélesség lefoglalásával.

A Container Monitoring természetesen nem csak Windows Serveren vagy Azure-ban futó konténereket támogat, a felügyeleti megoldás tetszőleges hoszt operációs rendszert és a legtöbb elterjedt konténer-orkesztrációs szoftvert (DC/OS, Kubernetes, Docker Swarm, Red Hat OpenShift, …) képes ernyője alá vonni, fussanak akár saját adatközpnti infrastruktúrán, hosztingszolgáltatónál vagy egy felhőben.

Bővebb technikai részletek a dokumentációban találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.