Linux konténerek is futhatnak Windows Serveren!

A DockerCon 2017 konferencián két bomba is robbant. A Windows Server alkalmas lesz Linux konténerek futtatására és érkezhetnek a vegyes Docker Swarm fürtök is!

A konténerezés egyre népszerűbb módja a szoftverfejlesztésnek és -terjesztésnek, azonban volt eddig egy komoly akadálya a konténerek hordozhatóságának, mégpedig az, hogy a Linux konténerek csak Linuxon, a Windows konténerek pedig csak Windowson futottak. A héten zajló DockerCon 2017 eseményen a Microsoft bejelentette, a Hyper-V technológiának köszönhetően a jövőben a Linux konténerek futtathatóak lesznek Windows Server operációs rendszeren is. Ezzel sokkal nagyobb lesz az átjárhatóság a két rendszer között.

A Windows Server 2016-ban bemutatkozott Hyper-V Containers lehetővé teszi a konténerek elválasztását – ezt a képességet felhasználói visszajelzések alapján fejlesztette a Microsoft, sok ügyfélnek, leginkább szolgáltatóknak ugyanis elvárása volt a magasabb szintű szeparáció, például biztonsági okok miatt, vagy mert többféle kernelverzióval szerettek volna kísérletezni. Ugyanez a technológia teszi lehetővé, hogy a Linux konténerek Windowson fussanak, akár Windows konténerekkel vegyesen, egymás mellett, azonos hoszton.

A felhasználók szabadon dönthetnek arról, milyen Linux-disztribúciót szeretnének a Linux konténereik futtatására használni, a Microsoft egy ideje már együtt dolgozik a vezető Linux-disztribútorokkal (Red Hat, SUSE, Ubuntu), valamint az Intellel az ehhez szükséges szoftverkomponenseken, amelyeket nyílt forrásúvá tesz.

Ezzel párhuzamosan a Microsoft azt is közölte, olyan natív network overlay drivert fejlesztett ki, amely segítségével Windows és Linux hosztokat egyaránt tartalmazó Docker Swarm fürtöt lehet építeni! Részletek ebben a bogbejegyzésben olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.