Megjelent a Windows Server 2016 és a System Center 2016

A szeptember végi hivatalos bejelentés követően néhány nappal megjelent a Windows Server 2016. Az operációs rendszer általánosan elérhető az ügyfelek számára.

Számos előzetes kiadást követően végre megjelent a Windows Server 2016, a Microsoft legújabb generációs operációs rendszere a szerverek számára. A szoftver számos területen hoz jelentős újdonságokat, a fejlesztéseket négy nagy csoportba lehetne sorolni: biztonság, virtualizáció és rugalmasság, alkalmazásplatform, illetve felügyelet. A Windows Server 2016-tal a Microsoft tovább erősíti a hibridfelhős megoldásainak sorát. Bár az operációs rendszert természetesen anélkül is lehet használni, hogy a saját adatközpontban vagy szolgáltatónál futó rendszerereket egy nyilvános felhővel kapcsolnánk össze, a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a hibridfelhős architektúrákat még könnyebben lehessen felépíteni és egyszerűbb legyen az üzemeltetés is. A rendszerbe bekerültek olyan képességek, amelyek közvetlenül a Microsoft Azure-ból érkeznek, hogy javítsák a helyi adatközpontok rugalmasságát és rendelkezésre állását. Az egyes területeken beépített új képességekkel már foglalkoztunk e blog hasábjain, érdemes visszaolvasni a korábbi bejegyzéseket például a Nano Serverről, a Storage Spaces Directről, a konténerezésről vagy éppen a Server Management Toolsról.

Az új operációs rendszer kipróbálható verziója letölthető a Microsoft weboldaláról, emellett a Microsoft Azure szolgáltatásban is elérhetővé váltak a végleges verziót futtató lemezképek, így aki nem rendelkezik megfelelő hardverrel, egy ingyenes fiók regisztrálásával a nyilvános felhőben is tehet egy próbát vele. Változott az operációs rendszer licencelése is, a korábbi processzoralapú árazást felváltotta a magalapú, amely sokkal jobban igazodik a felhőben megszokott árazási modellekhez és gazdaságosabbá teszi a hibrid kiépítéseket. A licencelési változásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre ebben a dokumentumban lehet választ kapni.

A megjelenés alkalmából a Microsoft szervercsapatának műszaki vezetői október 13-án egy webcastban ismertették a rendszer legfontosabb képességeit, aki lemaradt erről az előadásról, most pótolhatja:

A Windows Server 2016-tal együtt elrajtolt a System Center 2016 általánosan elérhető kiadása is. A felügyeleti megoldás legfontosabb képességeit az alábbi táblázat foglalja össze röviden:

A System Center 2016 új képességeiről részletesen ebben az angol nyelven készült, ingyenesen letölthető dokumentumban lehet olvasni. A Windows Server 2016-hoz hasonlóan a System Center 2016 árazása is magalapúra módosul foglalatalapúról. Emellett 2016 október 1-jén megjelent egy izgalmas licencelési forma, amely az Operations Management Suite felhős felügyeleti megoldás előfizetésében kínál hozzáférést a System Center komponenseihez is, erről bővebben itt lehet tájékozódni. A System Center 2016 kipróbálható verziója itt érhető el.

2 hozzászólás a(z) “Megjelent a Windows Server 2016 és a System Center 2016” bejegyzéshez

  1. Kiss Balázs szerint:

    Ingyenes fiók – viszont szükséges telefonszám, hitel/bankkártya szám megadása. Enélkül nem lehet elérni a szolgáltatást. A feltételek között pedig marketing és minden más célra felhasználhatóak a személyes azonosításra alkalmas adatok, továbbá kiadhatók harmadik félnek. Nem tetszenek ezek a feltételek egy olyan világban, ahol ezek az adatok igenis értéket képviselnek -> ez már nem free trial.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.