Microsoft Azure a rendszergazda szemével

Az Azure szolgáltatásai iránt érdeklődő rendszerüzemeltető szakemberek számos forrásból szerezhetnek információkat. Mi most néhány gyakorlati példákkal ellátott videós anyagot ajánlunk.

Bár eredetileg platformszolgáltatásként indult, elsősorban fejlesztők számára, a Microsoft Azure az üzemeltetők számára is egy csapásra érdekessé vált, amikor elrajtoltak az IaaS szolgáltatások (virtuális gépek, hálózatok, tárolók). Szerencsére a bőséges írott dokumentáción kívül is nagyon sok forrásból érhetők el információk, amelyek segítségével a rendszergazdák jobban megismerhetik és kihasználhatják az Azure képességeit.

Első lépésekhez érdemes megtekinteni a Microsoft Azure portálon elérhető rövid “Get Started” videókat, amelyek néhány percben mutatnak be néhány közkedvelt képességet, például Windows Servert és Linuxot futtató virtuális gépek létrehozását, valamint egy ASP.NET és egy Node.js alkalmazás publikálását. A videók angol nyelvűek, de magyar felirat elérhető hozzájuk.

Aki kedvet kapott a további tanuláshoz és mélyebb ismeretekre vágyik, azoknak ajánljuk az első magyar Azure MVP, Király István ingyenesen elérhető előadásait a Microsoft Virtual Academy oldalon. Az “Azure alapok rendszergazdák számára” videósorozat összesen kilenc részből áll, a videók 20-40 percesek, mindegyikhez letölthető prezentáció tartozik. Az előadások témái a következők:

  1. Hibrid felhő kialakítása
  2. Azure tárolók és hálózatok
  3. Virtuális gépek és Azure AD
  4. Tárolási újdonságok a Windows Server 2012 R2-ben
  5. Tárolás az Azure felhőben
  6. Mentés a felhőbe – Microsoft Azure Backup
  7. Katasztrófa helyreállítás – Azure Site Recovery
  8. Katasztrófa helyreállítás – Hyper-V Backup és replika
  9. Hyper-V Live Migration és hibatűrő fürtözés

A Microsoft Virtual Academyn az elvégzett tanfolyamok után pontokat lehet gyűjteni, amelyek alapján országos és globális ranglistán mérhetik össze magukat a tanulni vágyók. Az MVA az autodidakta tanulás mellett a hivatalos Microsoft-vizsgákhoz is felkészülésül szolgálhat. Természetesen nem pótolja a komolyabb tanfolyamokat, kiegészítheti azok anyagát, ráadásul az előadásokkal tetszés szerinti ütemben lehet haladni, és a videók újra is nézhetők. Az MVA-n Microsoft szinte összes szoftverével és technológiájával kapcsolatban lehet online elvégezhető tanfolyamokat találni.

Hasonló tematikát dolgoz fel a Microsoft angol nyelvű webinarsorozata is. A “Get Ready for Azure – The IT Professional perspective előadások a rendszerüzemeltetők szemszögéből vizsgálják meg az Azure szolgáltatásportfóliót, kitérve olyan képességekre is mint a hálózatkezelés, a RemoteApp, az Azure AD, valamint a nyílt forráskódú szoftverek futtatása. A webinarokra regisztálni itt lehet, az előadások szerdánként vannak, de tetszés szerint újranézhetők.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.