PowerShell 5.0 elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak

Megjelent a weben a PowerShell 5.0 működését és használatát bemutató, részletes magyar nyelvű könyv. A szerző Soós Tibor, aki ezen a blogon is rendszeresen publikál ilyen témában.

Elérhető online a “Windows PowerShell 5.0 – elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak” című könyv. Szándékosan nem használtuk az “elkészült” kifejezést, ugyanis “élő” anyagról van szó, amelyet folyamatosan fejleszt és csinosít a szerzője, Soós Tibor. A könyv épít a korábbi kiadásokra, de a PowerShell fejlődése és az új verziókba bekerült képességek megjelenése mellett az anyagot az is meghatározza, hogy a szerző már évek óta egy több tízezer PC-vel rendelkező multinacionális nagyvállalatnál dolgozik üzemeltetési területen. Az előszóban Tibor ezt írja:

“Három éve zártam le a könyv előző kiadásának kéziratát, most meg már a Windows PowerShellnek az 5.0 verziója érhető el. Ez a könyv jórészt a PowerShellről mint szkriptnyelvről és mint parancssori eszközről szól. Mi történt a 2. kiadás óta a PowerShellel, hogy ki kellett bővítenem ezt a könyvet? A PowerShellel nem sok minden történt, csak én okosodtam! És amit én megtanultam, amire én rájöttem azt szeretem leírni, hogy egyrészt magam számára is megőrizzem, másrészt hogy másoknak is segíthessek ezzel.

Másik nagy változás, hogy a ’katedrát’ felcseréltem a ’munkapadra’, azaz most már nem elsősorban tanítom a PowerShellt, hanem ezzel dolgozom egy 65000, jórészt számítógéppel dolgozó munkatársat foglalkoztató multinacionális cégnél. Így nekem is sok tekintetben szemléletet kellett váltanom: ami egy tantermi környezetben jópofa kis szkriptnek tűnt, az egy nagyvállalati környezetben használhatatlanul lassú megoldásnak bizonyulhat. Így sok olyan új módszer megtanulására, alkalmazására voltam kényszerítve, amelyekkel korábban nem is találkoztam. Ezek tapasztalatait is integráltam ebbe az új, bővített kiadásba, így főleg a gyakorlati rész bővült.”

A könyv a PowerShell telepítésétől, használatba vételétől és az alapfogalmak ismertetéséről kezdi a bevezetést a Microsoft egyre szélesebb körben használt parancssori eszközébe, majd a második fejezettől kezdve rátér a gyakorlati használatra, a való életben is előforduló üzemeltetési scenariókon keresztül. Fájlkezelés, eseménynapló, teljesítménymonitorozás, Active Directory kezelés, csoportházirendek – csak néhány címszó azok közül a területek közül, amelyeket a könyv lefed, emellett kitér a szerverkonfigurációra, illetve az Azure használatára is.

A PowerShell 5.0 – elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak elérhető a www.powershellkonyv.hu oldalon.

11 hozzászólás a(z) “PowerShell 5.0 elmélet és gyakorlat rendszergazdáknak” bejegyzéshez

 1. bdani szerint:

  sziasztok,
  a link el van írva, egy ‘r’ betű hiányzik belőle.

 2. anon szerint:

  Hibás az 1. sorban lévő link.

 3. Csaba szerint:

  Sziasztok.

  Teljesen elvesztem, igazából az sem világos, merre fogjak neki. Szóval:

  van egy PS-scriptem, amit mindennap kézzel futtatok.A script annyit csinál, hogy belenéz a megadott logfile-ba, rákeres egy bizonyos file pattern-ra, és ha talál olyat, akkor aggregáltan (ha több ugyanolyan sor is lenne benne) kirakja egy txt-file-ba.

  Ez szép és jó, csak a script ‘hol-keressen’- része valahogy így néz ki (emiatt kell kézzel futtatgatnom):

  Select-String -path \servername\logs\2016-06-06\sec.log

  A kérdésem annyi, hogy hogyan lehetne a dátumértéket automatikusan növelni, hogy ne kelljen kézzel javítgatnom mindennap?
  Pl. azt szeretném, hogy mindennap 23:50-kor fusson le az aznapi logokra nézve (az automatikus futás meg van oldva, azzal nem lenne gond. )
  Az yyyy-mm-dd mappa mindennap éjfélkor jön létre a következő napra vonatkozóan.

  Előre is köszi szépen…

  • Bodnár Ádám szerint:

   Szia,

   felhívtam Soós Tibi figyelmét a kérdésedre, remélem, hamarosan jön és segít!

   Üdv,
   Ádám

  • Soós Tibor szerint:

   Szia!

   Valahogy így csinálnám:

   $date = Get-Date -Format “yyyy-MM-dd”
   Select-String -path “\\servername\logs\$date\sec.log”

 4. Csaba szerint:

  Köszi szépen 🙂

  Közben megoldottam :

  a dátum helyére beraktam változóként ezt:

  $date = get-date -format (“yyyy-MM-dd”)

  Tehát vhogy így néz ki a script lekérdező része :

  Select-String -path \servername\logs\”+$date+”\sec.log

 5. Bodnár Ádám szerint:

  Ugyanaz a megoldásotok 🙂

 6. Csaba szerint:

  Ennek örülök 🙂 A google mégis a jóbarátunk :-)))

  Köszi Srácok…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.