SQL Server: egyszerű licencmozgatás az Azure-be

2016. június 1-jén elrajtolt a SQL Server 2016. A Microsoft ezzel párhuzamosan egyszerűbbé tette a licenchordozást a felhőbe.

Nem csak platformszolgáltatásként vehető igénybe adatbázis a felhőben. Az Azure infrastruktúraszolgáltatás indulása és a virtuális gépek elérhetősége óta futtathatók a SQL Servert is tartalmazó VM-ek, ezek jellemzője, hogy a percdíjuk nem csak az operációs rendszer, hanem az adatbázis licencét is tartalmazza. Ilyen feladatokhoz számos előre konfigurált  lemezképből lehet választani, de feltölthető saját is.

A Microsoft most bejelentette, az Enterprise Agreement szerződéssel rendelkező ügyfelek számára lehetővé teszi meglevő licenceik hordozását a felhőbe, így csak a virtuális gépek árát kell fizetniük, az adatbázisért külön nem, ami költségcsökkenést jelent. Ehhez a konstrukcióhoz új lemezképek érhetők el a felügyeleti portálon, amelyek előre konfiguráltak és tartalmazzák a SQL Servert is, a felhasználóknak csak a licenckulcsukat kell biztosítani a működéshez. Ez a megoldás (egyebek mellett) nagyon jól használhatóvá teszi az Azure-t az Always On “passive secondary” futtatására.

Bővebb információ a dokumentációban érhető el.

Ez a képesség csak Enterprise Agreement szerződéssel használható. Természetesen továbbra is rendelkezésre áll és támogatott a “klasszikus” módszer, azaz a SQL Serverrel előre konfigurált lemezképek használata percdíjas számlázás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.