SSH-támogatás kerül a Windowsba

A Microsoft operációs rendszereit gyakran használják vegyes környezetben, például Linuxszal együtt. A felhasználók oldaláról egyre nagyobb az igény a két rendszer közötti interoperabilitás megteremtésére és a vegyes környezetek hatékony üzemeltetésére. Ennek jegyében sokan kérték az Secure Shell (SSH) támogatását a PowerShell fejlesztőitől,  hogy windowsos gépekről egyszerűbb legyen linuxos rendszereket elérni, és fordítva.

satya_linux

Ugyan jelenleg is elérhetők SSH-implementációk Windowson (pl. PUTTY, FreeSSHd), de az éles környezetben használható megoldások komoly korlátokkal rendelkeznek, írja blogbejegyzésében a PowerShell fejlesztőcsapat. Így az a döntés született, hogy a Microsoft is támogatni fogja az iparágban mára széles körben elterjedt SSH-t, és beépíti azt a Windowsba. Emellett a Microsoft fejlesztői aktív tagjai lesznek az OpenSSH közösségének. Időzítésről egyelőre nincs bővebb információ, de a részleteket később nyilvánosságra fogják hozni.

A tegnapi blogbejegyzés rávilágít a döntés hátterére is. A PowerShell fejlesztőcsapata korábban már kétszer is szerette volna ezt a funkcionalitást megvalósítani, azonban a kezdeményezés nem találkozott az akkori felsővezetés elképzeléseivel. Az “új Microsoft” és annak a vezetése és gondolkodásmódja sokkal nyitottabb, ez tette lehetővé most a megvalósítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.