Tesztelhető a Linuxon futó SQL Server

A héten zajlott Connect() 2016 fejlesztői eseményen a Microsoft elérhetővé tette a következő generációs SQL Server nyilvános tesztváltozatát Linuxra is.

A Microsoft ma már teljesen máshogy közelít a nyílt forrású szoftverekhez mint csak akár pár évvel korábban. Ennek a szemléletváltásnak az egyik eredménye volt a Linuxon futó SQL Server bejelentése idén tavasszal, amelynek zárt tesztváltozatát rengetegen kipróbálták – a Fortune 500 vállalatok közel fele jelentkezett a korai elérhetőséget biztosító programba.

Most meg is érkezett a szabad operációs rendszeren futtatható Microsoft adatbázis nyilvános tesztváltozata, amelyet APT és RPM csomagokban lehet elérni. A támogatott disztribúciók köre jelenleg a Red Hat Enterprise Linuxot és az Ubuntut tartalmazza, de hamarosan a SUSE Linux Enterprise Serverrel bővül a lista. Az új adatbázis előzetes elérhető természetesen Windows operációs rendszerre is, valamint a Microsot Azure szolgáltatásban előre konfigurált lemezképek is érkeznek Windows és Linux operációs rendszerrel egyaránt. A konténerezés híveinek örömhír, hogy az új SQL Server előzetes Docker konténerként is megjelenik a Docker Hubon.

A SQL Serverhez használatos segédeszközök is frissültek, a SQL Server Management Studio, a Visual Studio Server Data Tools és a SQL Server PowerShell egyaránt felkészült a következő generációs adatbázis kezelésére Windows és Linux rendszereken egyaránt.

Az egyelőre SQL Server v.Next kódnevű adatbázis újdonságairól itt lehet bővebben olvasni. A Red Hat Enterprise Linuxra készült RPM csomag ezen az oldalon érhető el, az Ubuntuhoz kiadott változatot pedig innen lehet letölteni. A Windowson futó kiadásért ide kell kattintani, a Docker konténerbe zárt előzetesért pedig ide.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.