Új virtuálisgép-család változó terhelésű feladatokhoz

Előzetes szolgáltatásként megjelent az Azure-ben egy új virtuálisgép-család. A B-sorozatú gépeket kimondottan a nagy terhelésváltozással járó feladatokhoz ajánlja a Microsoft.

B, azaz “burstable” sorozatként új virtuális gépek érkeztek az Azure infrastruktúraszolgáltatásba, egyelőre előzetesként. A koncepció lényege, hogy egyes feladatok alatt a virtuális gépek sokáig maximális kapacitásuk töredékén üzemelnek csak, és csak rövid időre vesznek igénybe nagyobb CPU-teljesítményt. Ilyenek a Microsoft szerint egyes fejlesztői- és tesztrendszerek, webszerverek, kisebb méretű adatbázisok. A B típusú gépek ezekhez a feladatokhoz passzolnak, az elgondolás szerint ezek sokáig “alapjáraton” üzemelnek, mialatt “kreditpontokat” gyűjtenek, ezeket a krediteket pedig “beválthatják”, ha teljes gázra van szükség az alkalmazás terhelésváltozása miatt.

Az új gépekből jelenleg hat különféle “modell” létezik, 1 és 8 közötti magszámmal, akár 32 GB memóriával és 64 GB lokális SSD háttértárkapacitással. A díjak természetesen jelentősen alacsonyabbak a többi virtuális gépnél, érdemes lehet megfontolni egyes feladatok átmozgatását majd a B család tagjaira, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

A B típusú virtuális gépek egyelőre négy adatközponti régióban érhetők el (US West 2, US East, Europe West, Asia Pacific Southeast), de az ígéret szerint későbbiekben kibővítik a támogatott régiók körét. Bővebb részletek a szolgáltatásról a dokumentációban találhatók.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.