Virtuális gépek katasztrófatűrő védelme adatközponti régiók között

Az Azure Site Recovery szolgáltatás eddig is biztosított katasztrófatűrő védelmet a saját adatközpontban működő szerverek számára. Újabban már Azure adatközponti régiók közötti védelem is megvalósítható.

Az Azure infrastruktúraszolgáltatásban is könnyen megvalósítható már a katasztrófatűrő védelem, amely egy adatközponti régió elérhetetlensége esetén egy másik régióban teszi lehetővé a kritikus feladatok folytatását. Így egy Azure virtuális gépen (legyen szó akár Windows vagy Linux operációs rendszerről) futó alkalmazás könnyebben katasztófatűrővé tehető, az Azure Backuppal kiegészítve pedig a felhőben működő infrastruktúra védelme átfogóan biztosítható.

Az Azure-ben üzemelő VM-ekre 99,9 vagy rendelkezésre állási csoport használata esetén 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal a Microsoft, pénzügyi garancia mellett. Ugyanakkor például az ISO27001 elvárja katasztófatűrő megoldás bevezetését az üzletfolytonossági terv részeként, így a felhasználók által leggyakrabban kért szolgáltatások között volt a Site Recovery ilyen jellegű kibővítése. A replikáció az adott földrajzi csoporton belül történhet, vagyis európai adatközponti régióban futó VM-ek esetén más európai régiókba replikálhatunk.

Ahogy a saját adatközpontból történő replikáció esetén, itt sincs szükség semmilyen hardveres vagy szoftveres beruházásra. A bevezetés pofonegyszerű, csak ki kell választani a védeni kívánt virtuális gépet, ki kell választani azt az adatközponti régiót, amelyen másodlagos katasztrófatűrő telephelyként szeretnénk használni, a replikációs beállításokat, és ezzel vége is.

Az Azure régiók közötti Site Recovery replikációról bővebb információ itt olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.